×

Descoperire uluitoare: Cea mai veche galaxie „moartă” observată de Telescopul Spațial James Webb

Descoperire uluitoare: Cea mai veche galaxie „moartă” observată de Telescopul Spațial James Webb

Într-un nou episod captivant al explorării spațiului cosmic, Telescopul Spațial James Webb a făcut o descoperire uluitoare: cea mai veche galaxie „moartă” observată vreodată.

Galaxia care a încetat să mai formeze stele

Recent, telescopul a identificat o galaxie în care procesul de formare a stelelor a încetat acum aproximativ 13,1 miliarde de ani, doar la 700 de milioane de ani după Big Bang. Această descoperire reprezintă un moment de cotitură în înțelegerea noastră a evoluției universului.

Explozie și oprire bruscă a formării stelelor

Galaxia observată este de dimensiuni comparabile cu Micul Nor al lui Magellan și a trecut printr-o perioadă intensă de formare a stelelor care a durat între 30 și 90 de milioane de ani, urmată de o oprire bruscă a acestui proces vital. Cercetătorii speculează că această încetare ar fi putut fi provocată de o gaură neagră supermasivă sau de feedback-ul energetic generat de stelele nou formate.

Contribuția crucială a Telescopului James Webb

Telescopul James Webb a fost esențial în realizarea acestei observații remarcabile, oferind o perspectivă unică asupra primelor stadii ale universului. Această descoperire demonstrează încă o dată importanța instrumentelor avansate pe care le avem la dispoziție pentru a ne deschide ochii către misterul vast al cosmosului.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul