×

Decesul lui Gaston Glock, creatorul celei mai populare arme de foc, la vârsta de 94 de ani

Decesul lui Gaston Glock, creatorul celei mai populare arme de foc, la vârsta de 94 de ani

Gaston Glock, creatorul celei mai populare arme de foc, a murit la vârsta de 94 de ani

Unul dintre cei mai influenți inventatori și antreprenori din industria armelor de foc, Gaston Glock, s-a stins din viață miercuri, lăsând în urmă un moștenire impresionantă. Inginerul austriac a devenit cunoscut pentru dezvoltarea pistolului semiautomat Glock 17, care a devenit unul dintre cele mai bine vândute și recunoscute arme de foc din istorie.

Cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari în 2021, Glock a început ascensiunea în anii ’80, când armata austriacă căuta o armă nouă, inovatoare și eficientă. Compania Glock, care producea până atunci doar cuțite militare și bunuri de consum, a mobilizat o echipă de experți în arme pentru a perfecționa pistolul semiautomat Glock 17. Acesta era fabricat în mare parte din polimer dur, fiind ușor și rezistent.

Noul design, cu glisiera din metal, a luat prin surprindere alte mari companii de arme și a câștigat primul contract important. Rapid, pistolul Glock a devenit un succes la nivel mondial și a fost comparat cu celebra armă rusă Kalașnikov. Numele de Glock a devenit tot mai frecvent întâlnit în replicile vedetelor și a fost asociat cu soarta marilor personalități.

Cu toate acestea, popularitatea Glock-ului nu a fost lipsită de controverse. Susținătorii controlului armelor de foc l-au criticat pe Gaston Glock pentru popularizarea pistoalelor puternice, pe care le-a prezentat ca ușor de ascuns și cu o capacitate de muniție mai mare decât a competitorilor. Pistolul Glock a fost, inevitabil, implicat și în tragedii, cum ar fi atacurile armate din California sau Charleston.

Gaston Glock a răspuns rar la criticile activiștilor și a evitat dezbaterile publice. În 1999, la vârsta de 70 de ani, a fost victima unui atentat la viața sa, însă a supraviețuit miraculos. De-a lungul vieții sale, Glock a fost la fel de cunoscut pentru viața sa personală tumultoasă. La 82 de ani, a divorțat de soția sa și s-a recăsătorit cu o femeie cu peste 50 de ani mai tânără.

Cu moartea lui Gaston Glock, lumea armelor de foc pierde un pionier și un lider visionar. Moștenirea sa va fi întotdeauna legată de pistolul Glock, care a schimbat pentru totdeauna industria armelor de foc.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul