×

De ce unele ceasuri folosesc AM și PM în loc de 24 de ore – Explicația din spatele abrevierilor obișnuite

De ce unele ceasuri folosesc AM și PM în loc de 24 de ore – Explicația din spatele abrevierilor obișnuite

Te-ai întrebat vreodată de ce unele ceasuri folosesc AM și PM în loc de sistemul de 24 de ore? Hai să descoperim împreună explicația din spatele acestor abrevieri obișnuite.

Ciclul de 12 ore vs. Ciclul de 24 de ore

În trecut, măsurarea timpului era bazată pe un ciclu de 12 ore, iar pentru a specifica momentul din zi, s-a ajuns la utilizarea abrevierilor AM și PM. AM provine din expresia latină „ante meridiem”, care înseamnă „înaintea amiezii”. Astfel, AM este utilizat de la miezul nopții (ora 00:00) până la ora 11:59:59 înainte de amiază.

Pe de altă parte, PM este acronimul pentru „post meridiem”, tradus ca „după amiază”. Acesta este folosit de la ora 12:00 (amiază) până la ora 23:59:59.

Ceasurile Analogice și Cele Digitale

Ceasurile care utilizează ciclul de 12 ore sunt cele analogice, în timp ce cele cu afișaj digital pot arăta ora în format de 24 de ore. Inițial, ceasurile de 24 de ore erau folosite în medicină pentru a evita confuziile în notițele medicale, iar ulterior au fost adoptate și de armată ca sistem convențional internațional.

Confuziile legate de Miezul Nopții

O confuzie întâlnită este legată de miezul nopții, moment pentru care niciun ceas nu parcurge un ciclu complet. De exemplu, de la 23:59 sau 11:59 se face o resetare pentru a trece la următoarea zi.

Adoptarea Sistemului de 24 de Ore

În prezent, ceasurile inteligente devin tot mai populare, oferind afișarea orei în format de 24 de ore și furnizând informații utile despre organism și stilul de viață. Acestea pot fi montate pe perete sau purtate la mână, fiind o soluție practică pentru cei care preferă formatul de 24 de ore.

Diversitatea la Nivel Mondial

Deși formatul de 24 de ore este tot mai răspândit, există țări precum SUA, Canada și Australia care încă utilizează sistemul de 12 ore pentru măsurarea timpului.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul