×

Contribuții mai mari pentru pensie: Angajații vor plăti mai mulți bani din salariu începând cu 2024

Contribuții mai mari pentru pensie: Angajații vor plăti mai mulți bani din salariu începând cu 2024

Vești proaste pentru angajații români! Din anul 2024, contribuțiile pentru pensia privată de la pilonul 2 vor crește, astfel că aceștia vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani din salariu pentru asigurarea unei pensii mai mari în viitor. Modificarea vine în contextul în care pilonul 2 a înregistrat o creștere constantă a contribuțiilor în ultimii ani, ajungând acum la suma de 117 miliarde de lei.

Cine sunt afectați de această schimbare?

Această modificare se va aplica în special celor care au ales să-și construiască pensia la pilonul 2. Este important de menționat că până în prezent, peste 130.000 de români au ieșit la pensie și au beneficiat de a doua pensie oferită de acest pilon. Cu toate acestea, se impun anumite modificări pentru a asigura sustenabilitatea sistemului.

Care este motivul creșterii contribuțiilor?

Creșterea contribuțiilor pentru pilonul 2 vine ca urmare a necesității de a asigura un nivel adecvat de finanțare pentru acest sistem. Fondurile acumulate în cadrul pilonului 2 sunt investite de administratori pentru a genera câștiguri, iar majoritatea investițiilor sunt de natură conservatoare, cum ar fi titlurile de stat. Totuși, performanța pilonului 2 este strâns legată de evoluția economiei în general.

Cât vor trebui să plătească angajații?

Începând cu anul 2024, contribuția plătită de angajați din salariul brut va crește cu un procent pentru pensia privată de la pilonul 2. Mai exact, procentul va crește de la 3,75% până la 4,75%. Această creștere înseamnă că angajații vor fi nevoiți să aloce mai mulți bani pentru pensia privată, iar viitorii pensionari trebuie să ia în calcul acest aspect în planificarea financiară a viitorului lor.

Ce impact are această schimbare asupra pilonului 1 de pensie?

Pe de altă parte, contribuția pentru pilonul 1 de pensie, adică cel de stat, va scădea. Această schimbare înseamnă că bugetul public de pensii va primi mai puțini bani, în contextul în care a fost anunțată o majorare a pensiilor de stat în plată medie de 40% începând din toamnă. Astfel, se observă o redistribuire a contribuțiilor între cele două piloane de pensie.

Aceste modificări au fost implementate în scopul asigurării sustenabilității sistemului de pensii și de a oferi românilor o perspectivă mai sigură asupra viitorului lor financiar. Cu toate acestea, este important ca angajații să fie conștienți de schimbările ce vor avea loc în următorii ani și să-și planifice finanțele personale în consecință.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul