×

Cât timp trebuie să aștepți după ce ai consumat alcool înainte de a te urca la volan?

Cât timp trebuie să aștepți după ce ai consumat alcool înainte de a te urca la volan?

Cât timp trebuie să aștepți după ce ai consumat alcool înainte de a te urca la volan?

Din ce în ce mai mulți români, dar și vedete de top pică testele anti-drog, dar și pe cele de alcoolemie, atuci când sunt opriți în trafic de polițiști. Din cauza substanțelor interzise au fost provocate foarte multe accidente care s-au soldat cu morți. Ultimul mare scandal este cel cu Vlad Pascu, tânărul care a ucis doi tineri la 2 Mai, după ce a intrat cu mașina în ei, fiind complet drogat.Și Dorian Popa a fost depistat pozitiv la cannabis, în timp ce alte nume mari printre care și Cristian Boureanu sau Ilie Năstase au picat testele de alcool.

Cât timp trebuie să aștepți după consumul de alcool?

Ei bine, dacă ați ieșit în oraș și ați consumat o bere sau un pahar cu vin, ar fi bine să nu vă urcați deloc la volan. Dacă nu aveți totuși altă variantă, este bine să știți câte ore trebuie să așteptați până să vă urcați în mașină pe scaunul șoferului.

Timpul de eliminare alcool din sânge

Un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore. Un pahar de vin, de 250 de ml este eliminat complet în 3 ore și jumătate. O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid, spun jurnaliștii de la Newsweek.ro. De reținut că o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere, băută în jumătate de oră, va fi eliminată în 6 ore. 50 de ml de tărie (whiskey, bourbon, coniac etc), cu o concentrație de 40% alcool se face în aproximativ două ore. 100 de ml de băutură spirtoasă se elimină în 4 ore și jumătate.

Timpul în care poate fi detectată prezența alcoolului în organism

  • Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore
  • Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore
  • Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore
  • Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore
  • Alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile

Factori care influențează eliminarea alcoolului din sânge

Pe lângă aceste date, trebuie să știți că există și o serie de factori care influențează major eliminarea alcoolului din sânge:

  • Vârsta: Alcoolul este mai greu de eliminat din sânge pe măsură ce înaintezi în vârstă. Ficatul are o capacitate mai mică de a-l procesa, astfel că ritmul în care acesta va fi eliminat este unul mai lent.
  • Greutatea: Dacă ai o greutate mai mare vei avea o concentrație de alcool mai mică în sânge față de o persoană care are o greutate mai mică, la aceeași cantitate de alcool.
  • Sexul: Femeile sunt mai puțin rezistente la alcool pentru că ele au mai puține enzime care metabolizează alcoolul față de bărbați. Atunci când beau, își vor reveni mai greu.
  • Cantitatea de mâncare din stomac: Valoarea maximă a alcoolemiei este atinsă în aproximativ o jumătate de oră în cazul persoanelor care au consumat alcool pe stomacul gol. Acestea au un metabolism mai rapid. În schimb, dacă mănânci înainte să bei, alcoolemia maximă va fi atinsă la aproximativ 2 ore de la consumul de alcool.

Informațiile de mai sus sunt importante pentru a vă asigura că sunteți într-o stare adecvată pentru a conduce după ce ați consumat alcool. Este responsabilitatea fiecăruia să se asigure că respectă legile și normele de siguranță rutieră și să evite să conducă sub influența alcoolului.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul