×

Cât de repede dispare alcoolul din sânge? Expertul explică totul!

Cât de repede dispare alcoolul din sânge? Expertul explică totul!

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit informații valoroase despre cât de repede dispare alcoolul din sânge și cum afectează acest lucru siguranța rutieră. Iată ce trebuie să știi:

Cum se elimină alcoolul din sânge?

Medicul explică că alcoolul este eliminat din sânge printr-un proces metabolic care constă în metabolizarea hepatică a 90% din alcool și excreția renală, pulmonară și prin piele a restului.

Metabolizarea alcoolului

În medie, organismul poate metaboliza între 5-10 g de alcool pe oră. După întreruperea consumului de alcool, nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl pe oră.

Factori influențatori

Procesul de absorbție a alcoolului este influențat de mai mulți factori precum tipul de băutură, concentrația de alcool, conținutul gastric, motilitatea gastrică și asocierea cu medicamente.

Cât timp durează eliminarea alcoolului?

De obicei, alcoolul devine detectabil în sânge după 20-30 de minute de la consum, iar eliminarea este independentă de absorbție. Este important de reținut că nivelul alcoolemiei poate fi mai mare la persoanele cu volum corporal mai mic sau cu activitate enzimatică mai scăzută.

Riscurile conducței sub influența alcoolului

Medicul atrage atenția asupra riscurilor majore pe care le implică conducerea sub influența alcoolului. Deși mulți șoferi aleg să ignore aceste avertismente, statisticile arată că unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool.

Este esențial să conștientizăm faptul că siguranța noastră și a celor din jur depinde de deciziile pe care le luăm în legătură cu consumul de alcool și conducrea sub influența acestuia.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul