×

Cât costă și cât timp durează eliberarea unui pașaport?

Cât costă și cât timp durează eliberarea unui pașaport?

Cât costă și cât timp durează eliberarea unui pașaport?

Realizarea unui pașaport este un proces simplu și accesibil pentru toți cetățenii români. Indiferent de destinația ta, fie că vrei să călătorești în afara spațiului Uniunii Europene sau în țări membre, ai nevoie de un pașaport valabil. Dar cât costă și cât timp durează obținerea acestui document esențial?

Prima întrebare care îți vine în minte este, desigur, cât te va costa un pașaport. Ei bine, prețul variază în funcție de tipul de pașaport pe care îl alegi. Pentru un pașaport electronic, care are o valabilitate de 10 ani, costul este de 258 de lei pentru persoanele care au peste 12 ani. Pentru pașapoartele destinate copiilor, valabile timp de 3 ani pentru cei sub 12 ani și de 5 ani pentru cei cu vârsta între 12 și 18 ani, prețul este mai mic.

Următoarea întrebare importantă este cât timp va dura eliberarea pașaportului. Dacă alegi să faci pașaportul în țară, acesta va fi disponibil într-un interval de până la 15 zile lucrătoare. Este important să reții că trebuie să te prezinți personal pentru a ridica documentul, având la tine buletinul de identitate.

Dacă timpul este o problemă și ai nevoie urgentă de un pașaport, poți opta pentru pașaportul temporar. Acesta costă 96 de lei și are o valabilitate de 12 luni. Deși nu necesită amprentare, ca în cazul pașaportului electronic, trebuie să fii conștient că are o valabilitate mai scurtă.

În ceea ce privește documentele necesare pentru obținerea unui pașaport, acestea diferă în funcție de tipul de pașaport și de vârsta titularului. În general, ai nevoie de certificatul de naștere al copilului, buletinul tău de identitate (dacă copilul are peste 14 ani), cărțile de identitate ale părinților sau tutorilor, dovada achitării taxei de pașaport și, dacă este cazul, pașaportul anterior.

Așadar, dacă planifici o călătorie în străinătate sau pur și simplu vrei să ai un pașaport valabil, ia în considerare costurile și timpul necesare pentru obținerea acestui document esențial.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul