×

Buzăul, orașul din România unde apa de la robinet costă de 3 ori mai mult decât în Timiș

Buzăul, orașul din România unde apa de la robinet costă de 3 ori mai mult decât în Timiș

Apă la robinet în Buzău, de 3 ori mai scumpă decât în Timiș

Prețurile diferite ale apei de la robinet în România

În România, prețul apei de la robinet variază în funcție de localitate. Această diferență de preț se datorează faptului că companiile private fixează tarifele, iar locuitorii nu au altă opțiune decât să plătească facturile primite. Unii norocoși sunt locuitorii județului Timiș, unde prețul apei potabile este de doar 3,84 lei pe metrul cub. Însă, în Buzău, situația este complet diferită.

Buzăul, orașul cu cel mai scump preț al apei de la robinet

Din 1 ianuarie 2024, prețurile apei de la robinet din Buzău s-au actualizat, ajungând la 11,05 lei pe metrul cub, TVA inclus. Compania de Apă Buzău a revizuit tarifele conform politicii tarifare asumate încă din 2019, în urma obținerii unei finanțări europene pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județ. Astfel, buzoienii trebuie să plătească 10,14 lei/metru cub pentru apă potabilă și 7,02 lei/metru cub (7,65 lei cu TVA) pentru canalizare și epurare.

Alte localități cu prețuri ridicate ale apei de la robinet

În regiunea de sud-est a țării, locuitorii din Brăila plătesc 8,87 lei/metru cub, cei din Galați 8,3 lei/metru cub, iar cei din Focșani 7 lei/metru cub, toate tarifele neincluzând TVA-ul de 9%. De asemenea, un operator din Vaslui aplică un tarif de peste 9 lei pe metrul cub.

Planurile de majorare a tarifelor de apă în Buzău

Conform strategiei tarifare stabilite în cadrul proiectului de finanțare din fonduri europene obținut de Compania de Apă în 2019, operatorul din Buzău are impuse procente fixe de majorare a tarifelor până în anul 2025. În anul 2024, prețul apei potabile va crește cu 6,5%, iar tariful pentru canalizare și epurare va crește cu 0,75%. Anul viitor, ultimul an în care se impune o creștere a prețurilor, procentele de majorare vor fi de 3,1% pentru apă potabilă și 2,7% pentru canalizare și epurare.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul