×

ANAF va controla proprietățile de lux din 2024. Cât va trebui să plătești?

ANAF va controla proprietățile de lux din 2024. Cât va trebui să plătești?

ANAF va controla proprietățile de lux din 2024

Anul 2024 vine cu foarte multe modificări de ordin fiscal, iar una dintre acestea este impozitarea suplimentară a proprietarilor de locuințe și mașini de lux. Potrivit noilor reglementări, ANAF va avea un rol crucial în aplicarea și controlul acestui impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

ANAF și controalele pe proprietățile de lux

Începând cu 1 ianuarie 2024, ANAF va fi responsabilă de monitorizarea și verificarea proprietăților de lux. Această măsură vine ca parte a ordonanței trenuleț emise de Guvernul Ciolacu, care are ca scop majorarea veniturilor statului prin impozitarea suplimentară a bunurilor deținute de persoanele cu un nivel ridicat de avere.

Deși ANAF are un rol important în această ecuație, instituția se confruntă cu o problemă majoră – grevele repetate ale funcționarilor săi. Acest lucru a dus la întârzieri în procesarea și înregistrarea documentelor, ceea ce poate afecta implementarea eficientă a noilor reglementări fiscale.

Termenul de stabilire a declarației privind impozitul special

Pentru ca impozitul suplimentar să poată fi aplicat, ANAF trebuie să stabilească modelul și conținutul declarației ce va fi utilizată în aceste situații. Potrivit legii, termenul pentru stabilirea acestor detalii era 26 decembrie, însă până în prezent ANAF nu a pus în dezbatere un proiect de ordin.

Această întârziere poate crea o anumită nesiguranță pentru cei care ar trebui să plătească impozitul special. Este important ca ANAF să finalizeze cât mai curând posibil modelul și conținutul declarației, astfel încât proprietarii de locuințe și mașini de lux să poată respecta noile reglementări fiscale.

Ce cuprinde impozitul special pe bunurile de lux

Conform Legii 296/2023, impozitul special va viza casele și mașinile scumpe. Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Este important ca proprietarii acestor bunuri de lux să fie conștienți de noile reglementări fiscale și să pregătească documentele necesare pentru a plăti impozitul suplimentar în mod corect.

ANAF are un rol crucial în aplicarea acestui impozit și este important ca instituția să-și rezolve problemele interne și să finalizeze modelul și conținutul declarației privind impozitul special cât mai curând posibil. Doar astfel se poate asigura o implementare eficientă a noilor reglementări fiscale și o colectare adecvată a impozitului pe proprietățile de lux.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul