×

Pilonul II înregistrează randamente record în anul 2023

Pilonul II înregistrează randamente record în anul 2023

Randament record pentru Pilonul II în anul 2023

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în anul 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, marcând cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului. Această performanță este cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut, potrivit calculelor APAPR.

Creștere semnificativă a activelor administrate

Pe lângă randamentul record, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la valoarea de 126,7 miliarde RON (25,5 mld. EUR), în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022. Această valoare este o performanță în sine și reprezintă o valoare record pentru sistemul de pensii private obligatorii.

Beneficiile pentru participanții la Pilonul II

La Pilonul II de pensii private sunt în prezent înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active a țării. Dintre aceștia, jumătate (peste 4 milioane) contribuie regulat, lună de lună. Banii din Pilonul II reprezintă al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare.

Revenirea prețurilor la titlurile de stat și aprecierea cotațiilor bursiere

Rezultatele foarte bune înregistrate de pensiile private în 2023 provin în egală măsură din revenirea prețurilor la titlurile de stat și din aprecierea cotațiilor bursiere. Valoarea titlurilor de stat și-a revenit după scăderea din 2022, pe fondul reducerii inflației și dobânzilor. Indicii Bursei de Valori de la București, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori instituționali, au înregistrat creșteri susținute, de peste 30%.

Contribuții mai mari și regim fiscal îmbunătățit

Anul 2024 începe cu vești bune pentru cei 8,1 milioane de români înscriși la fondurile de pensii private obligatorii. Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția virată la Pilonul II crește de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor României față de Uniunea Europeană prin PNRR. În același timp, regimul fiscal aplicat plăților făcute de fondurile de pensii private către beneficiari s-a îmbunătățit începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, baza de impozitare se reduce doar la câștigul obținut prin investire de fondurile de pensii, în loc să fie impozitată întreaga sumă plătită.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul