×

O nouă amendă în trafic: 495 de lei pentru o eroare frecventă

O nouă amendă în trafic: 495 de lei pentru o eroare frecventă

Flash-urile și claxonul în trafic: ce trebuie să știi și ce amenzi riști

Flash-urile și claxonul în trafic: ce trebuie să știi și ce amenzi riști

Traficul rutier aduce cu sine un context complex de comunicare între șoferi, iar flash-urile și claxoanele sunt printre cele mai des utilizate modalități de exprimare a intențiilor sau nemulțumirilor. Totuși, potrivit Codului Rutier, aceste semnale nu sunt întotdeauna conforme cu normele legale.

Situații frecvente de blocaj în intersecție

Situații în care conducătorii auto blochează intersecția sunt destul de frecvente, generând frustrare și reacții din partea celorlalți participanți la trafic. Întrebarea firească este dacă este permis să folosești claxonul sau să dai flash-uri în astfel de împrejurări.

Comunicare non-verbală în trafic

Flash-urile luminoase și claxonul sunt mijloacele de comunicare utilizate adesea în trafic, deși conform Codului Rutier, aceste semnale nu sunt permise decât în anumite situații bine definite. Deși dialogul între șoferi nu este întotdeauna exprimat verbal, flash-urile și claxoanele sunt adoptate ca forme de comunicare non-verbală.

Agresiune în trafic

Conform unui studiu realizat de Poliția Română în 2022, majoritatea șoferilor au fost implicați în situații de agresiune în trafic, manifestată prin claxoane, flash-uri sau admonestări verbale. Datele arată că 93% dintre șoferii români doresc camere fixe de monitorizare pe străzi, 80% au fost victime ale agresiunilor sub forma flash-urilor și claxoanelor, iar 58% recunosc că ar depăși viteza legală dacă se angajează într-o depășire.

Semnificația flash-urilor și claxonului

Flash-urile și claxonul pot avea diverse semnificații. De exemplu, flash-urile din spate la semafor pot însemna că trebuie să avansezi, în timp ce flash-urile din spate în mers pot solicita să te dai la o parte pentru a lăsa loc celui din spate. Flash-urile din față în intersecție pot reprezenta o permisiune de a intra în intersecție în fața celorlalți. Cu toate acestea, unii șoferi folosesc aceste semnale în mod agresiv pentru a-și impune poziția în trafic.

Amenzi și puncte de penalizare

Potrivit Codului Rutier, folosirea incorectă a luminilor sau a claxonului poate atrage amenzi și puncte de penalizare. Sancțiunile prevăd amenzi de 330 sau 495 de lei și 2 sau 3 puncte de penalizare pentru abateri de acest gen. Singura situație în care poți utiliza faza lungă regulamentar este în circulație nocturnă, fără a avea alte mașini în fața ta. De asemenea, claxonul poate fi utilizat doar pentru a evita un pericol iminent, iar conform Codului Rutier, este interzis să claxonezi la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează.

Sursa: promotor.ro

Partajează acest conținut:

Publică comentariul