×

Facturile la curent se schimbă! Consum mai mare, plăți mai mici după 31 martie 2025!

Facturile la curent se schimbă! Consum mai mare, plăți mai mici după 31 martie 2025!

Într-o mișcare care va afecta milioane de români, plafonarea prețurilor la gaze și curent se va încheia pe 31 martie 2025. Aceasta înseamnă că toți consumatorii vor trebui să se adapteze la noile tarife stabilite de furnizorii de energie, fie că este vorba de PPC România, Hidroelectrica sau alte companii. Dar iată paradoxul: cei care consumă mai mult de 300 kilowați pe lună ar putea plăti mai puțin decât acum.

Ce înseamnă ridicarea plafonului?

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că actualul sistem de plafonare are diverse praguri, iar consumatorii cu un consum mic vor simți o presiune mai mare asupra bugetului lor. Cu toate acestea, pentru cei care depășesc 300 kWh pe lună, s-ar putea să existe o reducere a costurilor. „Noi ne dorim să fie un impact cât mai mic”, a spus Burduja în cadrul unei vizite în județul Alba.

Impactul asupra consumatorilor

Ce înseamnă asta pentru gospodăriile românești? În esență, cei care își gestionează consumul de energie electrică vor trebui să fie mai atenți ca niciodată. De exemplu, consumatorii care utilizează sub 100 kWh pe lună ar putea experimenta o creștere a facturilor, în absența unor măsuri de subvenționare. Burduja a subliniat că guvernul lucrează la o hotărâre care va defini clar care sunt consumatorii vulnerabili și ce sprijin vor primi aceștia.

Măsuri post-plafonare

După expirarea plafonării, Guvernul va implementa o serie de măsuri menite să sprijine în special consumatorii vulnerabili. „Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili”, a explicat Burduja.

Ce se va întâmpla cu facturile?

Un consumator care plătește în prezent între 42 și 45 de lei pentru un consum de până la 100 kWh pe lună ar putea observa o creștere a facturii, în funcție de noul sistem de prețuri. Totuși, Burduja a asigurat că scopul Guvernului este de a menține aceste costuri la un nivel rezonabil, astfel încât facturile să nu devină o povară insuportabilă pentru români.

În concluzie, schimbările care vor veni după 31 martie 2025 vor necesita o atenție sporită din partea consumatorilor, iar guvernul se angajează să protejeze cei mai vulnerabili dintre aceștia. Rămâne de văzut cum vor reacționa piața și furnizorii de energie la aceste modificări și ce impact vor avea asupra bugetului fiecărei familii românești.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul