×

Deciziile CCR privind prescripția se aplică și în dosarele de corupție, stabilește CJUE

Deciziile CCR privind prescripția se aplică și în dosarele de corupție, stabilește CJUE

Deciziile CCR privind prescripția se aplică și în dosarele de corupție, stabilește CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg a stabilit, pe 9 ianuarie, că instanțele naționale sunt obligate „să lase neaplicat un standard național de protecție referitor la principal aplicării retroactive a legii penale mai favorabile”. Tradusă, hotărârea spune că deciziile Curții Constituționale din România (CCR) privind prescripția se aplică și în dosarele de corupție, însă nu se aplică decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) care prevede extinderea perioadei în care dosarele se prescriu mai repede, în baza principiului legii penale mai favorabile.

Decizii aplicabile în dosarele de corupție

Prin decizia din 9 ianuarie, CJUE a decis că reducerea termenului de prescriere decisă de CCR se aplică și în dosarele de corupție, dar doar pentru perioada 2018-2022, nu și pentru perioada 2014 – 2018, așa cum interpretase legea ÎCCJ. Asta înseamnă că, practic, au curs noi termene de prescripţie din iunie 2018 până în 2022. CJUE a extins aplicarea raționamentului din cauza pronunțată în vară și la dosarele de corupție. Adică, dosarele care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene nu trebuie închise. La fel, nici cele de corupție.

Aplicarea deciziilor CCR și ICCJ

În iulie 2023, CJUE a decis că instanțele românești pot aplica deciziile CCR privind prescripția mai rapidă a faptelor penale în perioada 2018 – 2022, dar nu pot aplica și decizia ICCJ care extindea condițițiile de prescriere stabilite de CCR și pentru perioada 2014 – 2018, pe principiul legii penale mai favorabile. Prin decizia recentă, acestor cauze care privesc fraude cu fonduri europene, de exemplu, li se alătură și cele de corupție.

Este important de menționat că deciziile CJUE au un impact direct asupra sistemului judiciar din România și aduc claritate în aplicarea legii penale în dosarele de corupție. Aceste decizii vor contribui la consolidarea statului de drept și la asigurarea unei justiții eficiente și echitabile în țara noastră.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul